DE VOGEL AÑO ROC - MIXED MEDIA - 2023

In 2023 was vanuit de kunstenaarsvereniging BIB (Bollenstreek in Beeld) een "transitie-expositie" georganiseerd. Het idee was dat kunstenaars op elkaars werk zouden "reageren". Een werk maken dat geinspireerd was op het werk van een ander.

Mijn werk, "De vogel Año Roc" is een reactie op een aquarel/tekening van Klaar Wolff getiteld "Coronavogels". In mijn reactie heb ik een vogel gemaakt die dreigend met een spuit/injectienaald boven een liggende figuur zit. Is die figuur in overgave, of juist in verzet? De vingerhoedjes op het hoofd van de vogel verwijzen zowel naar de gevoeligheid, angst om geprikt te worden maar ook naar de vorm van het virus met de typerende spikes, die de kroon, of in het latijn Corona, de naamgever was van het virus.

"Ano Roc" is het omgekeerde van het woord "Corona". Zo gekozen, omdat de vogel "Roc" een mythisch dier is, afkomstig uit de avonturen over "Sinbad de Zeeman" uit Perzië. En "Año" is spaans voor "jaar": het jaar 2021 dat voor velen te boek staat als het Coronajaar, met de avondklok en andere maatregelen.

Niet te zien op deze afbeelding is de achterkant; daar is de schedel open. Want in mijn ogen heeft de hele corona-pandemie vooral de ziel blootgelegd van hele samenlevingen met de sterke sentimenten, die er in het jaar 2021 naar boven kwamen.


Klik HIER om het interview (via YouTube) te bekijken, dat werd gehouden op 2 juni 2023 bij BO (Bollenstreek Omroep) naar aanleiding van de expositie "Transitie" in Hillegom,
Hoofdstraat 122.